Anda sedang melayari kategori ‘Ekonomi’

The ringgit was sharply higher against the US dollar

KUALA LUMPUR, June 16 (Bernama) — The ringgit was sharply higher against the US dollar in the early session today on fresh demand for the local note. At 9.05 am, the ringgit was quoted at 3.7440/7470 against the greenback from the 3.7590/7630 recorded at the close on Monday. A dealer said the ringgit rose ahead of the Federal Reserve policy meeting later today as cautious sentiment weighed on the US dollar. Meanwhile,...

Tak Payah Surat Khabar dan Astro dah..

Zaman sekarang ni, boleh dikatakan manusia tidak mampu untuk hidup tanpa internet. Gaji ciput pun tetap nak pakai internet, siap unifi lagi tu. Oleh kerana anda sudah ada internet, apa kata anda berhenti daripada membeli surat khabar, majalah dan komik yang pelbagai itu jika mahu berjimat. Alang-alang dah bayar internet, dapatkan semua itu di laman web sahaja. Kebanyakkan surat khabar sudah mempunyai edisi...

Tips Kewangan Lepasan Universiti : Jangan beli kereta baru !!

Antara benda pertama yang ada fikiran pelajar lepasan universiti ialah mahu mendapatkan kereta baru. Ia boleh menjadi kesilapan besar kerana kebanyakkan pelajar universiti mempunyai hutang pengajian yang perlu dibayar. Selain itu wang simpanan juga masih belum kukuh. Oleh itu, menambah beban hutang sendiri adalah satu langkah silap bagi lepasan universiti. Berdasarkan data dicatatkan Jabatan Insolvensi Malaysia...

Siri 1: Tips Kewangan Lepasan Universiti – Buat Bajet Kewangan

Kepada mereka baru tamat pengajian, penting bagi anda untuk buat bajet kewangan anda. Berapa aliran duit masuk (pendapatan) sebulan? Berapa belanja makan? Berapa belanja barangan peribadi?(pakaian dan lain lain) Berapa simpanan mahu dibuat? Selalunya bajet dibuat dalam bentuk jangka pendek (bulanan) dan jangka panjang (tahunan). Bagi mereka yang tidak pernah buat bajet perbelanjaan anda, lebih baik anda mulakan...

“Malaysia: A Study in Direct and Indirect Rule” oleh Rupert Emerson

  Bab 1: Pengenalan Rupert Emerson adalah seorang Political Scientist dan pakar International Relation dari Amerika. Fokus kajian beliau adalah terhadap perkembangan nasionalisme di Asia dan Afrika. Di dalam buku ini, Emerson cuba untuk mengkaji perkembangan polisi British di Tanah Melayu sewaktu zaman penjajahan. Tesis buku ini adalah membandingkan sejarah dan struktur politik antara Tanah Melayu (di...

Kapitalisme mengeksploitasi ekonomi negara-negara membangun

Prof. Ulung Negara, Tan Sri Prof. Dr. Mohd. Kamal bin Hassan menukilkan bahawa― “Di bawah dasar liberalisasi dan deregulasi perdagangan antarabangsa pimpinan World Trade Organisation, globalisasi yang didukung oleh kuasa korporat global  memberikan peluang besar kepada mereka untuk mengeksploitasi ekonomi negara-negara membangun, termasuk Malaysia. Situasi ini akan mempercepatkan proses homogenisasi budaya...

JURANG PENDAPATAN DI MALAYSIA

Malaysia sememangnya negara yang semakin tahun semakin kaya. KDNK negara berkembang sekitar 5-6% sejak 4 tahun lepas. Keuntungan 200 syarikat terbesar di Malaysia kian bertambah. Tahun 2013 sahaja, 200 syarikat ini telah untung sebanyak RM163 billion- iaitu lebih 11% daripada tahun sebelumnya. Tidak mustahil mereka akan lebih untung kerana daripada kemakmuran ekonomi negara. Keuntungan yang bertambah ini, ditambah...

Rasionalisasi Subsidi Petrol Dan Diesel

Rasionalisasi Subsidi Petrol Dan Diesel Kenaikan harga petrol dan diesel pada 2 Oktober yang lepas pastinya mengejutkan tatkala harga minyak global sedang turun. Langkah ini mengundang pelbagai reaksi di kalangan masyarakat. Tidak kurang juga ahli politik yang cuba meraih populariti dengan mengeluarkan pelbagai kenyataan yang bersifat populis dan mengelirukan masyarakat. Isu berkaitan industri minyak kerap digunakan...

Isu minyak: “It takes two to tango”

                                                                    Sumber Gambar Artikel ini ditulis pada 12/Sept/2013 Kenaikan harga minyak petrol dan diesel semalam telah menimbulkan pelbagai jenis reaksi kepada rakyat Malaysia.[i] Begitu ramai pihak yang telah memberikan komentar sama ada ahli politik, tokoh negarawan, mahupun golongan agamawan. Rakyat pada masa yang sama...

“Taking the bull by the horns”

The decision by the Malaysian Government to impose levy on foreign vehicles entering the country via Causeway or Second Link Checkpoints in Johor Baharu is seen as a wise move. Whilst the levy will add revenue directly to the country, the move is to counter balance the recent hike in the equivalent levy for foreign vehicles entering the city-state and island country, also known as Vehicle Entry Pass (“VEP”)....