Arus Baru

Gaya Politik Baru

ARUS BARU | Gaya Politik Baru

Teguran Chedet Buat UMNO

  1. Perutusan ini ditulis kerana saya tidak dapat hadir di Mesyuarat Agong UMNO kerana berada di luar negara. Tetapi kerana saya kurang sihat untuk keluar negara, saya mungkin hadir Insya’allah! Walaubagaimanapun saya ingin membuat kenyataan ini juga. 2. Sebagai orang tua, dan orang tua UMNO pula, izinkanlah saya memberi sedikit pandangan. 3. Semua tahu UMNO sekarang tidak popular seperti UMNO dahulu....

JURANG PENDAPATAN DI MALAYSIA

Malaysia sememangnya negara yang semakin tahun semakin kaya. KDNK negara berkembang sekitar 5-6% sejak 4 tahun lepas. Keuntungan 200 syarikat terbesar di Malaysia kian bertambah. Tahun 2013 sahaja, 200 syarikat ini telah untung sebanyak RM163 billion- iaitu lebih 11% daripada tahun sebelumnya. Tidak mustahil mereka akan lebih untung kerana daripada kemakmuran ekonomi negara. Keuntungan yang bertambah ini, ditambah...

Dualisme : Racun pemikiran manusia

Satu ketika luahan ini tiba kepada saya; “Kau tak faham, pernah kau tanya kenapa aku tukar jantina? Selami diri kami kenapa jadi begini? Pernah kau tanya sebab apa mereka jadi pelacur? Ini sumber pendapatan kami. Ada pernah kau kesah anak aku makan apa, sekolah macam mana? Kos sara hidup tinggi, kami hanya mencari rezeki untuk terus hidup. Walaupun kami begini, kami tetap perjuangkan keadilan untuk rakyat...

Ambil Iktibar Kerapuhan Hak Asasi Manusia

Parti Konservatif yang kini memerintah Britain telah mengumumkan pada minggu pertama bulan Oktober 2014 mengenai rancangan baharu menghapuskan Akta Hak Asasi Manusia 1998 (“HRA 1998″) dan menggantikannya dengan ‘Bill of Rights and Responsibilities” menjelang akhir tahun ini. Tindakan ini akan mengecualikan Britain dari tertakluk pada bidangkuasa dan Konvensyen Eropah mengenai Hak Asasi Manusia. Ini...

Penemuan Sains: Benarkah Proses Sertu Air Liur Anjing Menyucikan Kuman?

Panas dengan isu kempen sentuh anjing, ramai rakan-rakan di facebook mula berkongsi pendapat sama ada pendapat peribadi mahupun pendapat para ulama yang disegani. Masing-masing memberikan hujah kendiri. Dan seharusnya dalam hal ini memang perlu berlapang dada kerana akan sentiasa ada perbezaan pendapat dalam perkara-perkara cabang ini.   Mencari Hikmah Bukan Logik   Apa-apa pun saya tertarik untuk...

Malala and Nabila: worlds apart

Unlike Malala Yousafzai, Nabila Rehman did not receive a welcoming greeting in Washington DC. On October 24, 2012 a Predator drone flying over North Waziristan came upon eight-year-old Nabila Rehman, her siblings, and their grandmother as they worked in a field beside their village home. Her grandmother, Momina Bibi, was teaching the children how to pick okra as the family prepared for the coming Eid holiday....

Bakar Perlembagaan 152

“Malam itu di Balai Budaya Seorang Peguam muda berkata Bakar Perlembagaan 152” (Sasterawan Negara Usman Awang) 1. Kalau mengikut Akta Hasutan 1948, barangkali ‘ajakan’ atau ‘saranan’ Allahyarham Sasterawan Negara Dato’ (Dr) Usman Awang dalam sajaknya yang dipetik di atas boleh dikatakan sebagai bernada atau berunsur hasutan. Hal ini kerana, apabila seseorang itu membuat ajakan untuk membenci...

Pendapat Oktoberfest: Bertegas Dalam Hal Prinsip

Saya masih ingat lagi sewaktu dihantar posting ke kawasan pedalaman New Zealand. Ia kawasan majoriti etnik maori. Saya merupakan batch sulung ke sana, tinggal di sana selama sebulan bersama rakan-rakan kiwi(new zealander) dan maori. Kami 8 orang semuanya. Walaupun org cakap ada minoriti muslim di sana, malangnya saya tak bertemu seorang pun muslim sepanjang berada di sana. Sebulan juga tak makan daging sebab...

Rasionalisasi Subsidi Petrol Dan Diesel

Rasionalisasi Subsidi Petrol Dan Diesel Kenaikan harga petrol dan diesel pada 2 Oktober yang lepas pastinya mengejutkan tatkala harga minyak global sedang turun. Langkah ini mengundang pelbagai reaksi di kalangan masyarakat. Tidak kurang juga ahli politik yang cuba meraih populariti dengan mengeluarkan pelbagai kenyataan yang bersifat populis dan mengelirukan masyarakat. Isu berkaitan industri minyak kerap digunakan...

“MEN-KEBANGSAAN-KAN” SEKOLAH VERNAKULAR

TAK NAK TUTUP? MARI KITA “MEN-KEBANGSAAN-KAN” SEKOLAH VERNAKULAR 1. Memandangkan perdebatan berkenaan penututupan sekolah vernakular sudah ke arah yang tidak sihat, mari kita anjak sedikit paradigma polemik tersebut: daripada kita menutup sekolah vernakular, kita patut berusaha MEN-KEBANGSAAN-KAN sekolah vernakular (nationalizing vernacular schools) berasaskan acuan dan asas-asas kenegaraan yang...