Arus Baru

Gaya Politik Baru

ARUS BARU | Gaya Politik Baru

The ringgit was sharply higher against the US dollar

KUALA LUMPUR, June 16 (Bernama) — The ringgit was sharply higher against the US dollar in the early session today on fresh demand for the local note. At 9.05 am, the ringgit was quoted at 3.7440/7470 against the greenback from the 3.7590/7630 recorded at the close on Monday. A dealer said the ringgit rose ahead of the Federal Reserve policy meeting later today as cautious sentiment weighed on the US dollar. Meanwhile,...

Ranking universiti dan permasalahannya di Malaysia

  SETIAP tahun, kita akan sibuk membincangkan isu ranking atau kedudukan universiti-universiti Malaysia di persada dunia, yang terbaru adalah senarai yang dikeluarkan oleh QSWorld University Rankings di mana universiti-universiti kita berlegar di kedudukan 200-300 dunia.   Pandangan dan respon terhadap ranking ini terbahagi kepada dua. Pandangan pertama melihat penyenaraian universiti-universiti...

Tak Payah Surat Khabar dan Astro dah..

Zaman sekarang ni, boleh dikatakan manusia tidak mampu untuk hidup tanpa internet. Gaji ciput pun tetap nak pakai internet, siap unifi lagi tu. Oleh kerana anda sudah ada internet, apa kata anda berhenti daripada membeli surat khabar, majalah dan komik yang pelbagai itu jika mahu berjimat. Alang-alang dah bayar internet, dapatkan semua itu di laman web sahaja. Kebanyakkan surat khabar sudah mempunyai edisi...

Budaya Meludah: Pengajaran Ekonomi dari Singapura untuk Malaysia

  Laman web Foreign Policy pada minggu ini mengeluarkan artikel berkaitan keberkesanan perubahan yang dilakukan Singapura terhadap budaya meludah[1]. Pada tahun 1984, Perdana Menteri Lee Kuan Yew memperkenalkan undang-undang mengharamkan meludah, manakala pada tahun 1995, jumlah keluaran dalam negara kasar (KDNK) per kapita Singapura merekodkan peningkatan sebanyak empat kali ganda. Secara tidak langsung...

Tips Kewangan Lepasan Universiti : Jangan beli kereta baru !!

Antara benda pertama yang ada fikiran pelajar lepasan universiti ialah mahu mendapatkan kereta baru. Ia boleh menjadi kesilapan besar kerana kebanyakkan pelajar universiti mempunyai hutang pengajian yang perlu dibayar. Selain itu wang simpanan juga masih belum kukuh. Oleh itu, menambah beban hutang sendiri adalah satu langkah silap bagi lepasan universiti. Berdasarkan data dicatatkan Jabatan Insolvensi Malaysia...

Normalisasi LGBT

Normalisasi adalah senjata utama syaitan dalam perjuangannya menyesatkan manusia. Strategi bertahap sedikit demi sedikit untuk menyesatkan umat Manusia agar terjerumus ke jurang api neraka dilakukan amat licik, dan kadang-kadang dihias agar dikelilingi oleh perkara-perkara yang nampak baik. Strategi ini telah diceritakan dengan jelas oleh Rasulullah SAW dalam sebuah hadis sahih yang menceritakan bagaimana syaitan...

‘Why Nations Fail’- Perspektif Al-Kahfi

Daron Acemoglu & James A. Robinson menulis sebuah buku tebal untuk mengupas mengapa sebenarnya sebuah negara boleh maju dan membangun di kala sebuah negara yang lain pula mundur dan runtuh. Buku berjudul ‘Why Nations Fail’ karangan mereka menarik perhatian ramai kerana ia mengupas salah satu aspek dalam persoalan mengapa sebuah negara boleh mundur dan runtuh, iaitu aspek institusi politik dan ekonomi...

Program Loji Janakuasa Nuklear: Bukan sekadar Tenaga

Saya dan anak Melayu pertama dan satu-satunya yang berkhidmat di ROSATOM, saudara Khairuddin.   Selesai sudah 3 hari saya berkampung di Hilton Kuala Lumpur dari 26 sampailah 28 Januari 2015 menghadiri persidangan tahunan Nuclear Power Asia 2015. Saya hadir selaku felo penyelidik dan penganalisa geopolitik Putra Business School (PBS) pada masa yang sama selaku anak muda yang ingin belajar dengan lebih...

DAP memanipulasikan isu MRSM untuk dapatkan sokongan Projek Impian Sarawak

1) Selepas meneliti satu cetusan status facebook yang ditulis oleh Daren Lai, bekas pelajar MRSM Serting batch 0607, saya melihat bahawa tindakan DAP adalah satu tindakan subversif halus yang mahu merosakkan perpaduan antara kaum di Malaysia yang telah sedia terbina. Berikut adalah catatan status facebook Daren Lai; Note for DAP Leader When i was in MRSM Serting batch 0607 1) Buddhist student have rights to...

Martabatkan Bahasa Kebangsaan

Meneliti satu laporan akhbar atas talian yang dipaparkan dalam The Malaysian Insider bertajuk Local Chinese Youth Divided on importance of speaking BM in Malaysia. 1) Golongan muda ini berpendapat, bahawa Bahasa Malaysia adalah khusus untuk orang Melayu dan tidak merasakan “sense of belonging” terhadap peri pentingnya Bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan. 2) Bahasa Malaysia hanya dipelajari...